Dostupni linkovi

Bela kuća: Tilerson ostaje na čelu Stejt departmenta


Bela kuća saopštila je danas da će Reks Tilerson ostati na čelu Bele kuće, pošto su se pojavile spekulacije da bi umesto njega na čelo američke diplomatije mogao da dođe direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je "zasad nema najava", preneo je Frans pres.

"Tilerson nastavlja da vodi Stejt department i cela Vlada je fokusirana na završetak ove neverovatno uspešne prve godine Trampove administracije", rekla je Sanders.

Dva zvaničnika, koja su tražila da im se objavljuju imena, rekla su danas da Bela kuća razmatra da funkciju državnog sekretara SAD od Tilersona preuzme Pompeo, preneo je Asošijetid pres.

“Njujork tajms” piše da je neimenovani viši službenik američke administracije izjavio da je Tramp "ljut" na Tilersona i da je spreman za promenu u Stejt departmentu, najverovatnije do kraja godine.

Tilerson (65) je, kako ocenjuje Rojters, znatan deo svog mandata proveo u nastojanjima da ublaži efekte unilateralističke Trampove politike “Amerika na prvom mestu”, ali sa ograničenim uspehom. U više navrata je predsednik SAD podrio diplomatske inicijative šefa Stejt departmenta, podseća britanska agencija.

Tramp i Tilerson su iskazali velike razlike u stavovima u javnosti.Američki predsednik je mnoge iznenadio svojom objavom na "Tviteru", kada je izjavio da Tilerson "traći svoje vreme" u pokušajima da ostvari kontakt sa Severnom Korejom, dok su mediji prenijeli izjavu državnog sekretara SAD da je američki predsednik "moron", iako Tilerson tvrdi da to nije izjavio.

Američki predsednik i državni sekretar se nisu saglasili ni u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA) sa Iranom, koji je Tilerson branio, dok je Tramp rekao da je to "najgori sporazum ikad".

Tramp je danas na pitanje novinara tokom sastanka s princom Bahreina da li želi da Tilerson ostane na čelu Stejt departmenta rekao: "On je ovde. Reks je ovde".

Izvor blizak Tilersonu kazao je za Rojters da je njegov prvobitni plan, kada je stupio na dužnost, da se povuče u februaru.

“On je nameravao da bude na ovoj funkciji oko godinu dana i onda da pronađe razlog da ode. Ko zna da li taj plan i dalje važi”, navodi taj izvor.

Republikanski senator Bob Korker, veoma uticajan u američkoj spoljnoj politici, razgovarao je sa Tilersonom u četvrtak i kazao da državni sekretar ne zna za planove o njegovoj eventualnoj smerni, prenosi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG