Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Tramp je pogrešio, ali dolazi u državnu posetu


Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da je Donald Tramp pogrešio što je na Tviteru prosleđivao antimuslimansku propagandu britanske ekstremne desnice, ali da se ne odustaje od državne posete američkog predsednika Velikoj Britaniji.

Tramp je juče prvo retvitovao antimuslimanske video snimke, pa na kritike iz Velike Britanije poručio britanskoj premijerki da se umesto njime bavi "radikalnim destruktivnim islamskim terorizmom u Velikoj Britaniji".

Mej je danas u Amanu rekla da se ne plaši da kritikuje ključnog saveznika svoje zemlje i navela da je propagandne snimke napravila "gnusna organizacija" u suprotnosti s "uobičajenom britanskom uljudnošću", preneo je Asošijetid pres.

"Činjenica da radimo zajedno ne znači da se plašimo da kažemo kada mislimo da u SAD nešto urade pogrešno i da budemo načisto s njima. Veoma sam jasna da je retvitovanje Britanije prvo pogrešno", rekla je Mej.

Mej nastoji da održi bliske odnose s Trampom, pošto je bila prva svetska liderka koja ga je posetila u Vašingtonu posle inauguracije u januaru i pozvala ga u državnu posetu koju formalno organizuje kraljica Elizabeta Druga.

Zbog Trampovog retvitovanja video snimak koje je objavila zamenica ekstremnodesničarske grupe "Britanija prvo" (Britain First), poslanici opozicionih laburista, kao i gradonačelnik Londona Sadik Kan, tražili su da se otkaže državna poseta predsednika SAD Velikoj Britaniji.

Mej je rekla da se poseta ne otkazuje, ali i naznačila da se neće desiti u neposrednoj budućnosti.

"Poziv za državnu posetu je ponuđen i prihvaćem. Tek treba da odredimo datum", rekla je Mej.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad rekla je danas da je Tramp pogrešio što je retvitovao ekstremnodesničarsku propagandu, ali i rekla njegovim kritičarima da imaju u vidu "veću sliku" bliskih odnosa dve zemlje. Ona je rekla da britanski narod odbacuje retoriku ekstremne desnice i da Vlada neće tolerisati "demonizovanje pripadnika drugih vera ili etniciteta".

Rad se saglasila s predlogom konzervativnog poslanika Pitera Bona da Tramp obriše svoj nalog na Tviteru.

"Sigurna sam da mnogi od nas dele njegovo stanovište", rekla je Rad.

Poslanici opozicionih laburista, kao i gradonačelnik Londona Sadik Kan tražili su da se otkaže državna poseta predsednika SAD Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG