Dostupni linkovi

Dvoje poslanika dobilo pretnje smrću u Hrvatskoj


Poslanicima opozicionog Građansko-liberalnog saveza u hrvatskom Saboru Vesni Pusić i Beusu Rihembergu je prećeno smrću nakon izjava o presudama čelnicima "Herceg Bosne".

Rihemberg je izjavio da je, uz stotine uvreda, dobio i pretnju da će on i njegova porodica biti ubijeni.

On je juče, komentarišući samoubistvo jednog od optuženih Slobodana Praljka, istakao da je za njega neprihvatljivo da se u Saboru održi minuta ćutnje za osuđenog ratnog zločinca.

"Samoubistvo je počinio ratni zločinac, neprihvatljivo je za njega održati minut ćutanja", napisao je Rihembergna Fejsbuku.

On je svom "Fejsbuk" profilu objavio pretnje koje je potom dobio, kao i fotografiju pištolja kojom mu je prećeno.

"Primio sam stotine ogavnih i primitivnih uvreda. One idu s rizicima obavljanja javne dužnosti i koliko god to bilo teško prihvatiti jer su odraz loše političke kulture spadaju u slobodu izražavanja, slobodu govora. Međutim, otvorene pretnje smrću prosledio sam policiji na dalje postupanje. Oni će valjda utvrditi jesu li ozbiljne ili ne".

Na pitanje novinara u Saboru hoće li zbog pretnji tražiti policijsku zaštitu, uzvratio je da nema potrebe. "Mene štiti zdravi razum", rekao je.

On je poručio da njegova stranka neće učestvovati u odbacivanju pravosnažne presude Haškog tribunala.

Međutim, u Saboru je, ipak, održan minut ćutanja, a tome nije prisustvovao niko iz Građansko-liberalnog saveza, kao ni većina poslanika Socijeldemokratske partije (SDP).

Vesna Pusić je kazala u sredu da je presuda čelnicima "Herceg Bosne", rezultat loše i pogrešne hrvatske politike devedesetih godina.

Neki fudbalski timovi su u sredu želeli da pred početak mečeva hrvatskog prvenstva odaju minut ćutanja Praljku, ali ih je Fudbalski savez Hrvatske spečio u strahu od kazne Evropske fudbalske federacije (UEFA).

XS
SM
MD
LG