Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gradonačelnik Londona traži otkazivanje Trampove posete


Gradonačelnik Londona Sadik Kan

Gradonačelnik Londona Sadik Kan danas se pridružio pozivu na otkazivanje državne posete predsednika SAD Donalda Trampa Velikoj Britaniji zbog deljenja tvitova britanske desničarske grupe.

Kan je rekao da je Tramp promovisao "zlu, ekstremističku grupu" i da njegova zvanična poseta Velikoj Britaniji "ne bi bila dobrodošla".

Tramp je na Tviteru podelio antimuslimanske snimke ekstremno desničarske grupe Britanija na prvom mestu, što je naišlo na osudu u Velikoj Britaniji. Portparol premijerke Tereze Mej je rekao da je Tramp pogrešio kada je podelio snimke.

U odgovoru, Tramp je pozvao Mej da se fokusira na "destruktivni radikalni islamski terorizam koji se odvija u Ujedinjenom kraljevstvu" pre nego na njega.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Aber Rad je danas ponovila stav vlade da je Tramp "pogrešio".

"Nadam se da će premijerkine izjave imati nekakav uticaj na predsednika", rekla je ona.

Rad je poslanicima rekla da "britanski narod velikom većinom odbija retoriku predrasuda ekstremne desnice".

"Ova vlada neće tolerisati bilo koju grupu koja širi mržnju demonizacijom ljudi drugih vera ili etničkog porekla", navela je ministarka.

Tereza Mej pokušava da ostvari blisku vezu s Trampom, kog je posetila u Vašingtonu nekoliko dana posle inauguracije u januaru i iznela mu ponudu za zvaničnu posetu čiji domaćim bi bila kraljica Elizabeta Druga, navodi Asošiejted pres.

Uprkos pozivima na otkazivanje posete, Rad je rekla da je poziv prihvaćen i da se poseta planira iako "vreme i precizniji detalji još nisu utvrđeni".

XS
SM
MD
LG