Dostupni linkovi

Vučić o reakcijama na presude: Različiti aršini iz EU


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da samoubistvo bivšeg komandanta Hrvatskog veća odbrane Slobodana Praljka u Haškom sudu ne bi nazvao kukavičlukom i da se ne bi rugao tom činu, prenosi N1. Komentarišući izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, rekao je da ništa nije razumeo. Kako kaže, ljudima iz EU bi imao što šta da poruči zbog različitih aršina.

"Ne razumem kako neko u svemu tome pronalazi krivicu Srba", rekao je Vučić novinarima, uz tvrdnju da u delu hrvatske javnosti postoji patološka opsesija Srbijom i srpskim narodom.

"Prilikom poslednje presude već sam rekao da danas možete da vidite da mnogi drugi ne gledaju istim očima kojima smo mi posmatrali stvari. Srbija je stavila akcenat na budućnost, ne bežeći od prošlosti i od teških tema", izjavio je Vučić.

"Imao bih šta da poručim ljudima u EU povodom njihovih različitih aršina i reči izgovorenih Srbiji i, recimo, Hrvatskoj povodom poslednjih presuda. Pokušaću ukazati na to čemu je Srbija izložena, a kako se prave slepi, gluvi, a ponekad i pomalo glupi kad su drugi u pitanju", rekao je on.

Vučić se osvrnuo i na izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Vidio sam da kada mu se postavi pitanje o hibridnim ratovima, o njegovim izjavama, on priča o Srbiji. Nisam naročito razumeo, možda su njegove kontemplativne sposobnosti značajno veće nego moje, ja nisam shvatio šta je taj odgovor trebalo da znači", rekao je Vučić.

Kometarišući reakcije hrvatskih vlasti nakon presude u sredu prema kojoj je hrvatsko rukovodstvo krivo za udruženi zločinački poduhvat, Vučić je rekao da ne razume kako uvek neko od hrvatskih zvaničnika ko ne zna šta će sa sobom pomene Srbiju i Srbe.

Naveo je da nije srećan zbog različitih aršina.

XS
SM
MD
LG