Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Hrvatske pokušat će osporiti pojedine navode iz haške presude


Zgrada Vlade Hrvatske, Zagreb

Vlada Hrvatske smatra da mnogi navodi iz današnje presude Žalbenog vijeća ne uvažavaju povijesnu istinu i činjenice, da nisu utemeljeni i da su politički neprihvatljivi, te ističe kako će razmotriti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi ih osporila.

Vlada je izrazila najdublju sućut obitelji generala Slobodana Praljka, koji je za vrijeme izricanja presude Žalbenog vijeća, sebi oduzeo život.

"Vlada izražava duboko nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude kojom se potvrđuju kazne za Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Mnogi navodi iz presude ne uvažavaju povijesnu istinu i činjenice, nisu utemeljeni i politički su neprihvatljivi", ističe se u priopćenju Vlade.

S tim u vezi, dodaju, bitno je podsjetiti na pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini u vrijeme kada je bila suočena s velikosrpskom agresijom i kada je bila ugrožena njezina teritorijalna cjelovitost.

"Hrvatska je potpisala Washingtonski sporazum kao i Splitsku deklaraciju (Tuđman-Izetbegović) kojima je omogućeno korištenje teritorija Bosne i Hercegovine u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih formacija srpskih snaga čime je obnovljena hrvatsko-bošnjačka vojna suradnja i uspostava Federacije BiH. Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s političkim vodstvom BiH prekinula srpsku opsadu Bihaća i time spriječila ponavljanje genocida iz Srebrenice", navodi se u priopćenju.

"Nadalje, Hrvatska vojska je u savezništvu s Armijom BiH i HVO oslobodila veliki dio teritorija BiH čime je zaustavila rat, preokrenula ravnotežu snaga te omogućila potpisivanje Daytonskog sporazuma. Pored toga, Hrvatska je pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a bila je i među prvim državama koje su priznale BiH. Podsjećamo i da samostalnosti Bosne i Hercegovine ne bi bilo bez Hrvata koji su svojim sudjelovanjem i glasovanjem na referendumu u ožujku 1992. godine, zajedno s Bošnjacima, stvorili temelje za proglašenje neovisnosti", naglašavaju iz hrvatske Vlade.

XS
SM
MD
LG