Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Misija OSCE u BiH: Presuda donosi pravdu žrtvama


Zastava OSCE-a

Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, povodom presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih, u saopštenju je rekao da se presudom po žalbi u predmetu protiv Prlića i ostalih zatvara važno poglavlje suočavanja sa prošlošću i donosi pravda žrtvama užasnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata.

"Kao i uvijek, pozivamo sve političke lidere u državi i izvan nje da ne dovode u pitanje odluke sudova i tribunala. Zatvaranjem MKSJ, Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku procesuiranju predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja", rekao je Berton.

Imajući u vidu nedavne komentare, Bruce Berton navodi da je Misija uočila da je potrebno osnažiti proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Tamo gdje postoji istinsko opredjeljenje za pomirenje, nema mjesta pružanju podrške ili veličanju ratnih zločinaca", istakao je šef Misije OSCE-a u BiH.

XS
SM
MD
LG