Dostupni linkovi

Sloković: I Tuđman bi bio u Hagu da je živ


Jadranka Sloković

Hrvatski advokatica Jadranka Sloković ističe da bi, da su živi, prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko odgovarali pred Haškim sudom, te da će presuda šestorci "Herceg-Bosne" imati nesagledive posljedice.

"To nije presuda Hrvatskoj, ali je presuda u koju je uključen hrvatski državni vrh. Tu nema dileme", navodi Slokovićeva.

Ona smatra da bi presuda mogla imati posljedice i na Hrvate u BiH, jer je "svaki akter rata, de fakto, i učesnik udruženog zločinačkog poduhvata".

Advokat Anto Nobilo ocjenjuje da je presuda vrlo ozbiljna, jer potvrđuje udruženi zločinački poduhvat.

"Proizilazi da je vođstvo 'Herceg-Bosne' sa predsjednikom Tuđmanom učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, to jest da su pomoću zločina htjeli da ostvare svoje političke ciljeve u BiH", precizira Nobilo.

Nobilo smatra da bi se predsjednica Kolinda Grabar-Kotarović i premijer Hrvatske Andrej Plenković "morali distancirati od tamnih dijelova Tuđmanove politike".

"Oni moraju zauzeti racionalan stav prema presudi i prema tamnim stranama naše istorije. Oni bi, u ime Hrvatske, morali da osude zločine i zločince, te da izraze žaljenje zbog žrtava", naveo je Nobilo za hrvatske medije.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je visoke kazne za čelnike nekadašnje "Herceg-Bosne" i formulaciju o udruženom zločinačkom poduhvatu u kome je učestvovao i tadašnji državni vrh Hrvatske.

XS
SM
MD
LG