Dostupni linkovi

Hartmann: Neko iz Praljkovog okruženja je unio otrovnu supstancu


Florence Hartmann

Bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da ovo što se dogodilo s generalom Slobodanom Praljkom, da je naočigled sudija popio otrovnu supstancu, nije prvi put, jer je, napominje, otrovna supstanca i ranije unošena, ali u pritvorsku jedinicu Slobodanu Miloševiću.

To je, kaže Hartmann, bilo daleko od kamera, ali ovo tokom izricanja presude je ogroman propust.

Ističe kako je čudno da niko od obezbjeđenja nije spriječio ovaj čin.

"Neko iz njegovog okruženja i okruženja šestorice je danas unio otrovnu supstancu. Oni su svi prošli kontrolu na ulazu i sada će se otvoriti istraga o tome ko je to unio. To nije smjelo da se desi jer će se koristiti da se osramoti međunarodna pravda. Biće korišteno kao udar na borbu protiv nekažnjivosti i masovnih zločina protiv civilnog stanovništva", komenariše Hartmann za RSE.

O udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Hrvatske Hartmann navodi da je "potvrđeno da je Hrvatska, ne samo imala isti cilj kao 'Herceg-Bosna', već je i učestvovala direktnom saradnjom i zajedno su činili zločine progona i ubistava muslimanskog stanovništva s teritorije 'Herceg-Bosne'.

"To je važno da je potvrđeno, jer su rat i masovni zločini protiv stanovništva počinjeni u okviru projekta koji je započet van BiH i imao u svom poglavlju i cilj rasparčavanja Bosne i Hercegovine i stvaranja nove države na njenom teritoriju s ciljem nestanka te države", navodi bivša portparolka Haškog tribunala.

Komentarišući činjenicu da je presudom Prliću ocijenjeno da je na teritoriji Bosne i Hercegovine postojao međunarodni oružani sukob u kojem je učestvovala Hrvatska, ali, istovremeno, to nikada izrijekom nije rečeno za Srbiju, Hartmann kaže kako postoje presude koje, i uprkos kontradiktornosti Tribunala, u tom pogledu mogu dati sliku o učešću Srbije u ratu u BiH.

"Ima puno presuda Haškog tribunala od Tadića, Brđanina i Delalića koje na konačnom nivou utvrđuju međunarodni karakter rata. Ima i kontradiktornih stvari jer su neki, kao Perišić ili Šešelj, oslobođeni", navodi Hartmann a što, kako navodi, može biti dobar osnov, "jer u ponovljenom postupku Simatoviću i Stanišiću ima mnogo toga što se može dokazati".

"Sudije su već rekle, ako se sjetite i suđenja Miloševiću i šta je rečeno u međupresudi, gdje su potvrđene sve tačke optužnice u smislu da je Tužilaštvo unijelo dovoljno dokaza i da nema labavih tačaka. To je bilo direktno pitanje učešća Srbije kroz Vojsku Jugoslavije, MUP-a, ali i političke kontrole koju su iz Srbije imali nad snagama predstavnika Republike Srpske", zaključuje Florence Hartmann u izjavi za RSE.

XS
SM
MD
LG