Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Hrvatsku stiglo 40 sirijskih izbjeglica iz Turske


Sirijske izbjeglice u Turskoj

Hrvatsku je 28. novembra pristiglo 40 sirijskih izbjeglica preseljenih iz Turske. Riječ je o ranjivim skupinama, odnosno sedam višečlanih obitelji, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske.

Njihovo zbrinjavanje Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća.

Ove sirijske obitelji već su prošle kulturnu orijentaciju te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Prvo će se smjestiti u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Tamo će biti prvih četiri do šest tjedana i ostvarivati sva prava kao i ostali tražitelji međunarodne zaštite, a nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni smještaj.

Djelatnici hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao provedbeni partner MUP-a na projektu preseljenja, odmah će započeti s intenzivnim učenjem hrvatskog jezika, poučavanjem pristupu državnim i javnim institucijama i organizacijama kao i pravima i obvezama iz obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i smještaja te upoznavanja s običajima, načinom života i rada u Hrvatskoj.

Radi se o dobrovoljnom procesu te su ove obitelji odabrale upravo Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele živjeti i vide budućnost svoje djece.

Hrvatska seobavezala do kraja 2017. godine prihvatiti 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva.

XS
SM
MD
LG