Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ispalila raketu, meta ponovo Japan


Ispaljivanje balističke rakete, Sjeverna Koreja, arhiv
Ispaljivanje balističke rakete, Sjeverna Koreja, arhiv

Sjeverna Koreja je ispalila balističku raketu, objavila je južnokorejska agencija Jonap pozivajući se komandanta združene vojske Seula, javio je Reuters.

Japanska vlada je procijenila da je raketa letjela oko 50 minuta i da je sletjela u ekskluzivnu ekonomsku zonu te zemlje.

Vlada u Tokiju je uložila snažan protest zbog lansiranja rakete.

Balistička raketa je lansirana iz južne sjevernokorejske provincije Pjongjang.

Južnokorejska vojska je saopštila da su odmah njihove snage izvele vježbu lansiranja raketa.

Prema prvim procjenama, Sjeverna Koreja je izvršila probno ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila, navodi se u izvještaju Pentagona.

U izvještaju se navodi da je projektil lansiran iz Sain Nia u Sjevernoj Koreji i da je pao u Japansko more nakon leta od oko 1.000 kilometara.

Iz Pentagona navode da projektil nije predstavljao prijetnju za Sjedinjene Države niti za njihove saveznike.

Najnoviji balistički test predstavlja dalje neprihvatljivo kršenje međunarodnih obaveza Pjongjanga, napisala je na Twitteru portparolka visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, Maja Kocijančič.

Kocijančič je napisala da ovaj test Pjongjanga predstavlja strašnu provokaciju i ozbiljnu prijetnju međunarodnoj sigurnosti.

Američki predsjednik Donald Trump obavješten je o ispaljivanju sjevernokorejske rakete dok je ona još bila u letu, napisala je na Twitteru njegova predstavnica za medije.

Predsjednik je bio upoznat "sa situacijom u Sjevernoj Koreji, dok je raketa još bila u vazduhu", napisala je Sarah Sanders na Twitteru.

Najavljeno je da će se Trump obratiti medijma, ali nije navedeno da li zbog Pjongjanga ili poreske reforme.

Protiv Pjongjanga su preduzete brojne sankcije ali i diplomatske aktivnosti, a današnje lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje prvo je nakon skoro tri mjeseca pauze.

Naime, posljednji put je Sjeverna Koreja je ispalila balističku raketu koja je nadletjela Japan sredinom septembra, a tome je 3. septembra prethodilo testiranje snažne hidrogenske bombe.

Pjongjang je u posljednjih godinu dvije intenzivirao balističke i nuklearne testove.

XS
SM
MD
LG