Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpredsjednica irske vlade podnijela ostavku


Dablin, ilustracija

Potpredsjednica irske vlade Frances Fitzgerald u utorak je podnijela ostavku što će najvjerojatnije spriječiti pad vlade i sazivanje prijevremenih izbora koji bi bacili sjenu na ključni summit o Brexitu koji se održava idućeg mjeseca.

Izvor iz vlade potvrdio je izvještaje da će Fitzgerald odstupiti, što su tražile oporbene stranke nakon objave dokumenata o njezinom postupanju prema zviždaču unutar policije koji je upozorio na korupciju u snagama sigurnosti.

Glavna opoziciona stranka koja podržava manjinsku vladu premijera Lea Varadkara, istakla je kako su ostavkom potpredsjednice izbjegnuti prijevremeni izbori u decembru.

Irsku je ova politička kriza pogodila uoči ključnog summita o Brexitu idućeg mjeseca na kojemu će Varadkar igrati glavnu ulogu. Službeni Dublin će tada čelnicima Evropske unije otkriti je li postignut dovoljan napredak u pitanju budućnosti granice između Irske kao članice EU i Sjeverne Irske koja će tada biti izvan tog saveza.

Ta granica, jedina kopnena između Britanije i EU-a, jedna je od tri pitanja koje Brisel želi riješiti prije no što odluči nastaviti s pregovorima o izlasku Britanije iz saveza i prijeći na pitanja trgovine.

Opozicioni laburisti i Šin Fejn tvrde kako su izbori u iduća tri ili četiri mjeseca izgledni i unatoč ostavci potpredsjednice.

XS
SM
MD
LG