Dostupni linkovi

Hojt Brajan Ji i šefovi diplomatija Z. Balkana sutra u Vašingtonu


Hojt Brajan Ji
Hojt Brajan Ji

Ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke okupiće se sutra u Vašingtonu na skupu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana na kojem će učestvovati i visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji, prenosi Beta.

Učešće na jednodnevnoj konferenciji "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti" potvrdili su šefovi diplomatija Srbije Ivica Dačić, Kosova Bedžet Pacoli, Albanije Ditmir Bušati, Makedonije Nikola Dimitrov, Crne Gore Srdjan Darmanović i BiH Igor Crnadak, najavili su organizatori.

Na skupu će učestvovati i zamenik pomoćnika državnog skeretara SAD Hojt Brajan Ji, a najavljeni su i bivši američki diplomata i izaslanik za Balkan Robert Gelbard i predsednica Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku, bivša ambasadorka pri UN Rozmari di Karlo.

Uoči skupa Atlantski savet SAD danas treba da objavi izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region", u kojem se, kako je preneo Gals Amerike, između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, i obnavljanje reputacije SAD kao "istinskog posrednika".

Najavljujući sutrašnji skup u Vašingtonu organizatori su ocenili da je region Zapadnog Balkana ostvario značajan napredak u nastojanju da se inegriše u širu transatlantsku zajednicu, inspirisan i vođen opredeljenošu za članstvo u EU, NATO i drugim globalnim institucijama, ali je taj napredak sada u opasnosti.

Konferencija će pokušati da dovede do novih ideja i predloga relevantnih za politiku kako bi se osmislio put napred za region Balkana, čvrsto ukorenjen u transatlantsku zajednicu, navodi se u najavi skupa.

Teme skupa biće američka politika na Balkanu, politički izazovi u regionu, američko-evropsko partnerstvo i perspektive evroatlantske inegracije, kao i uloga NATO.

XS
SM
MD
LG