Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Razgovor ministra kulture i predstavnika medija


Kalemegdan, Beograd

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, koji su i deo Grupe za slobodu medija, razgovarali su sa ministrom kulture i informisanja, Vladanom Vukosavljevićem o zahtevima za poboljšanje medijske situacije u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da je “dug razgovor protekao u konstruktivnoj atmosferi”, kao i da je to prvi u nizu sastanaka koje će ministar Vukosavljević imati sa Grupom za slobodu medija.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nedim Sejdinović, za RSE je nakon sastanka rekao da su sa ministrom prošli kroz 13 zahteva koje su 14. novembra predali Vladi i Skupštini Srbije, sa posebnim fokusom na one tačke u kojima ministarstvo kulture i informisanja ima nadležnosti.

“Rezultata još nema, više je bila razmena mišljenja”, dodao je Sejdinović za RSE.

Razgovori će biti nastavljeni, a na narednom sastanku bi trebalo da se razgovara o konkretnijim temama, s obzirom da bi do tada trebalo da stignu i odgovori predsednice Vlade Ane Brnabić na 13 zahteva, s obzirom da je obećala da će ih dostaviti u roku od 10 do 15 dana.

“Tako da bi smo i sa konkretnim predlozima i sa tim odgovorima imali sledeći sastanak na kome će se, nadam se, govoriti o konkretnim predlozima, konkretnim rešenjima o kojima bismo postigli ili ne bi postigli saglasnost. U svakom slučaju, naša je dobra volja da nastavimo da razgovaramo i da iscrpimo sve mogućnosti za rešavanje problema institucionalno”, rekao je Sejdinović za RSE.

Sastanku su prisustvovali Dragan Janjić (NUNS), Zoran Sekulić (ASMEDI), Zorica Višnjić (Lokal pres), Miša Tadić (ANEM), Tanja Maksić (AOM) i Nedim Sejdinović (NDNV), dok su uz ministra Vukosavljevića sa novinarima razgovarali i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović i pomoćnik ministra Miloš Janković.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su da najviši državni funkcioneri prestanu sa javnim prozivkama i pokušajima diskreditovanja novinara i medija, rasvetljavanje svih napada na novinare, formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.

XS
SM
MD
LG