Dostupni linkovi

Nova faza saradnje Kine sa istočnom i centralnom Evropom


Kineski premijer na početku samita

Kineski premijer Li Kećijang najavio je danas u Budimšešti novi fazu Fonda za investicionu saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Premijer Kine je sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom otvorio šesti Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u glavnom gradu Mađarske, prenijela je kineska agencija Sinhua.

Orban je rekao da su zemlje srednje i istočne Evrope postale najkonkurentnije područje za ulaganje na kontinentu, prenijela je agencija Hina.

Mađarski premijer je naglasio da 16 zemalja koje učestvuju na samitu predstavaljuju motor koji stoji iza evropskog ekonomskog rasta, a da im za ostvarivanje punog potencijala trebaju moćni saveznici.

"Nekada je Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a sada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje Istok... Od uspjeha te saradnje zavisiće i uspjeh cele Evrope", rekao je madjarski premijer.

Kineski premijer je najavio da Kina namjerava da uloži oko dvije milijarde eura u razvoj i investicione projekte u centralnoj i istočnoj Evropi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto najavio je da će danas biti raspisan tender za modernizaciju mađarskog dijela pruge Budimpešta - Beograd.

Tokom samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope planirano potpisivanje komercijalnog ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa E-763, dionica Preljina-Požega, između Srbije, "Puteva Srbije" i kineske kompanije CCCC (China Communications Construction Company Ltd.).

Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) "16+1" je dio inicijative "Pojas i put", koju je pokrenuo predsjednik Kine Si Đinping.

Na šestom samitu 16 +1 učestvuju predsjednici vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske Mađarske, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

XS
SM
MD
LG