Dostupni linkovi

Beograd: Iseljenje izbeglica iz Ustaničke


Ustanička na dan iseljenja izbeglica
Ustanička na dan iseljenja izbeglica

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je danas da su pokrenuti postupci iseljenja izbeglica i raseljnih koji su se bespravno uselili u stanove u Ustaničkoj ulici u Beogradu, kako bi u te stanove bili useljeni oni koji su ih dobili u javnom postupku.

U saopštenju Komesarijat je naveo da spreman da ponudi privremeni smeštaj onima "koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici", kao i da su u Ustaničkoj ulici 244g i 244dj počele pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove dobijene u javnom postupku po rešenju Komisije za izbor korisnika.

Dodaje se da su deo stambenih jedinica nasilno i nelegalno zaposela druga lica, uglavnom interno raseljena kojima su kuće obnovljene, zbog čega su pokrenuti postupci iseljenja kako bi porodice sa rešenjem, koje godinama čekaju i plaćaju kiriju, mogle da dođu do stana.

Organizacija Krov nad glavom saopštila je u subotu da je 20 izbegličkih porodica koje žive u Ustaničkoj 244g dobilo rešenja o prinudnom iseljenju i da su od 27. do 30. novembra zakazana četiri iseljenja.

"Radi se o ljudima izbeglim iz ratova devedesetih godina. Neki od njih su invalidi, a svi su prošli kroz pakao rata i borbe za goli život. Ove porodice su se samoinicijativno uselile u prazne stanove namenjene za izbeglice i invalide, gde žive već devet godina", navela je ta organizacija.

Dodaje se da su se oni prijavljivali na konkurse Komesarijata za izbeglice za dodelu stanova, koji su zbog nepravilnosti više puta obarani, a da su na poslednjem konkursu stanovi dodeljeni drugim ljudima, a porodicama koje u njima žive je naređeno da se isele.

XS
SM
MD
LG