Dostupni linkovi

Pakistan: Nastavljeni protesti nakon jučerašnjh sukoba


Pakistanski islamisti koji nedeljama blokiraju glavni prilaz Islamabadu nastavili su protest dan posle sukoba s policijom u kojima je poginulo šest, a povređeno oko 200 osoba.

Demonstranti, pristalice islamističke partije Tehrek-i-Labaik, u nedelju su zapalili jedan automobil, tri motocikla i stražarsku kućicu postavljenu u blizini mesta protesta.

Prema prvim izveštajima, nema žrtava, prenosi Asošiejted pres.

Na protestu se okupilo oko 3.000 ljudi. Policija u opremi za razbijanje demonstracija i paravojne jedinice raspoređeni su u blizini, ali za sada nisu reagovale.

Oko 8.500 pripadnika bezbednosnih snaga u subotu nije uspelo da savlada oko 2.000 demonstranata koji od 6. novembra blokiraju prilaz Islamabadu. Policija je u subotu bacala suzavac i pucala gumenim mecima, a demonstranti su bacali kamenice i zapalili više policijskih vozila.

Učesnici tronedeljnih protesta zahtevaju ostavku pakistanskog ministra pravde Zahida Hamida, jer je iz teksta predloga zakona greškom izbačen deo o islamskom proroku Muhamedu.

Hamid se izvinio zbog toga što u predlogu zakona ne piše da je Muhamed poslednji prorok u islamu, i naveo da je ta greška ispravljena. Međutim, islamisti koji ga optužuju za bogohuljenje, i dalje zahtevaju njegovu ostavku i nastavljaju s protestima.

Pristalice partije Tehrek-i-Labaik u nedelju su, drugi dan zaredom, blokirale puteve u više pakistanskih gradova, uključujući Karači, Lahor i Multan, u znak solidarnosti s demonstrantima koji blokiraju glavni prilaz Islamabadu.

Najveći pakistanski grad Karači i juče i danas je u potpunoj blokadi pošto su stotine demonstranata zauzele brojna važna raskršća. Protesti su uglavnom mirni, ali su mlađi učesnici povremeno bacali kamenje na policiju, dok su ih stariji u tome sprečavali.

U Lahoru se okupilo oko 3.000 mirnih demonstranata, a u Multanu oko 5.000.

XS
SM
MD
LG