Dostupni linkovi

MUP: Nije bilo novog napada na Partizansko groblje u Mostaru


Partizansko groblje u Mostaru
Partizansko groblje u Mostaru

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić demantovao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) infromacije koje su objavili mediji u Bosni i Hercegovini kako se u Mostaru jutros desio incident na Partizanskom spomen obilježju, gdje je desetak kamenih ploča razbijeno.

"Povodom Dana državnosti, policijski službenici policijske uprave Mostar su osiguravali Partizansko groblje. Prema planu osiguranja, skup je protekao bez ikakvih incidenata", kazao je Marić za RSE.

Povodom Dana državnosti BiH, položeno je cvijeće na Partizansko spomen obilježje u Mostaru.

U petak je na tom mjestu grupa, za sada nepoznatih huligana, sa kapuljačama i 'fantomkama' nasrnula na delegaciju Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostara, koja je na Partizanskom spomen-groblju došla položiti vijence i cvijeće u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR-a Mostar Sead Đulić, koji je stigao nakon incidenta i pozvao policiju, za incident je optužio predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragana Čovića.

"On kreira politiku u kojoj fašizam i neofašizam cvjetaju u Mostaru. Ovo je rezultat njegove politike", izjavio je Đulić.

Partizansko spomen-groblje izgrađeno je 1965. godine i djelo je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na Balkanu.

Tokom i nakon posljednjeg rata potpuno je devastirano.

Uprkos dva pokušaja obnove, groblje je i dalje u zapuštenom stanju, puno smeća i išarano neprimjerenim grafitima.

XS
SM
MD
LG