Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Islamabad: Povrijeđeno više od 100 osoba, ubijen policajac


Sukobi na ulicama Islamabada

Najmanje jedan policajac je ubijen, a više od 100 osoba je povrijeđeno u subotu u sukobima između snaga sigurnosti i demonstranata koji su izbili tokom policijske operacije razbijanja vjerskih demonstracija, javljaju lokalni mediji.

Jedan policijski službenik je zadobio smrtonosni udarac u glavu kada su demonstranti bacali kamenje na policiju, izvještava Dunya News, dodajući da je među povrijeđenima najmanje 56 pripadnika snaga sigurnosti, prenosi Xinhua.

Kontingent policije i paravojne skupine Rendžeri započeli su operaciju protiv demonstranata koji su kampirali na ključnoj ruti koja povezuje Islamabad i Rawalpindi, čime su skoro tri sedmice paralizirali pakistansku prijestonicu.

Sukob policije i demonstranata u Islamabadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Demonstranti iz različitih vjerskih organizacija i stranaka su protestovali protiv izmjena u zakletvi koju polažu parlamentarci, a tiču se religije. Ove izmjene su povučene nakon jakog protivljenja vjerskih zajednica, ali demonstranti i dalje zahtijevaju ostavku ministra pravde.

Uporni pokušaji mirnih pregovora s demonstrantima nisu imali uspjeha, te su snage sigurnosti upotrijebile gumene metke, suzavac i vodene topove kako bi ratjerale demonstrante, dok su oni uzvratili kamenjem.

Privedeno je čak 370 demonstranata. Najmanje deset motocikala i dva automobila su spaljena.

Sukobi su također izbili između pristalica ovih demonstranata i policije u gradovima Lahore i Daska. Kako su saopćile lokalne vlasti, izlaz na autocestu Faizabad je sada pod kontrolom nadležnih, a operacija još uvijek traje.

XS
SM
MD
LG