Dostupni linkovi

Izetbegović: Na ZAVNOBiH-u potvrđena državnost BiH


Bosna i Hercegovina je na Prvom zasedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, 25. novembra 1943. godine definisana kao država njenih građana i ravnopravnih naroda, naveo je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u čestitki povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

"Tim činom potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine. Strpljivo gradeći suživot među ljudima, negujući različite kulture, pretvarajući razlike u komparativne prednosti, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji, uprkos teškim iskušenjima, uspela da sačuva i održi svoj duh i specifičnost", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina se, uz sve otpore, postepeno gradi kao sigurna i prosperitetna država, u kojoj se poštuju ljudska i svaka druga prava i koja je snažno usmerena integraciji u Evropsku uniju i NATO.

"Na svima nama je da se za takvu BiH u budućnosti borimo još jače, kako bismo ljudima u ovoj zemlji obezbedili jasnu perspektivu i vratili im dostojanstvo koje zaslužuju", izjavio je Izetbegović.

U Federaciji BiH sutra je državni praznik, jer je 25. novembar, dan ZAVNOBiH-a, ustanovljen kao Dan državnosti BiH.

U RS je sutra običan, radni dan, jer nikada na nivou BiH nije usaglašen zakon o praznicima, već svaki od entiteta ima svoj zakon o praznicima.

Predstavnici RS su predlagali da Dan državnosti BiH bude 21. novembra, dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum za BiH, ali Federacija BiH na to nije pristala.

XS
SM
MD
LG