Dostupni linkovi

EU pozvala bivše sovjetske zemlje na veće partnerstvo


Sastanak EU i lidera 6 bivših sovjetskih zemalja u okviru Istočnog partnerstva
Sastanak EU i lidera 6 bivših sovjetskih zemalja u okviru Istočnog partnerstva

Lideri Evropske unije (EU) i šest zemalja bivšeg Sovjetskog saveza obećali su danas u Briselu da će produbiti svoje partnerstvo ali su na sastanku izbegnute osetljive teme kao što je konflikt u Ukrajini, i nije data nikakva garancija o članstvu tih zemalja u EU, prenosi Frans pres.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je po dolasku u Brisel da treba pratiti sve akcije "neprijateljskih zemalja kao što je Rusija" koje prete razvoju zemalja Istočnog partnerstva.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je sa svoje strane rekla da odnosi sa Rusijom igraju "centralnu ulogu u svim zemljama" tog partnerstva.

Navodni uticaj Moskve na bivše sovjetske zemlje kao i zabrinutost evropskih država o mešanju Rusije u izborne procese, ostala je "tabu tema" samita Istočnog partnerstva.

"Mi smo protiv sukoba. Belorusija se nalazi između dve velike vatre, s jedne strane je Rusija a s druge EU. Te dve strane su na našu žalost rivalske a mi želimo da se distanciramo od retorike konfrontacije", rekao je šef beloruske diplomatije Vladimir Makej koji je pozvao na "udruživanje snaga da se to prevaziđe".

Lideri EU i šest zemalja - Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana, nisu pomenuli u završnoj deklaraciji sukobe u Ukrajini u kojim je od 2014. godine stradalo više od 10.000 ljudi.

U deklaraciji nije pomenuto ni rusko pripajanje crnomorskog poluostrva Krim, kao ni sukobi između Jermenije i Azerbejdžana o oblasti Nagorno-Karabaha. Nije pomenuta ni moldavska oblast Pridnjestrovlja koja je proglasila nezavisnost kao ni gruzijske separatističke oblasti Abhazije i Južne Osetije.

EU je ovog puta na samitu htela da podstakne konkrektne akcije za građane tog područja, kao što su programi za studente u inostranstvu i finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

Frans pres dodaje da EU na samitu nije pomenula budući prijem tih zemalja, i pored očekivanja Gruzije i Ukrajine.

"To nije bio samit o prijemu ili proširenju EU", rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da sad nije trenutak za to jer je na dnevnom redu Unije izlazak Velike Britanije iz članstva (Bregzit).

XS
SM
MD
LG