Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zamenik premijera Kosova oslobođen optužbi za organizovani kriminal


Fatmir Ljimaj je bio optužen za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja

Osnovni sud u Prištini proglasio je nevinim zamenika premijera Kosova, Fatmira Ljimaja. Ova presuda je usledila nakon sedmogodišnjeg sudskog procesa u predmetu MTPT - Ministarstva, transporta, pošte i telekomunikacija, u kojem je Ljimaj bio optužen za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja u vreme kada je bio ministar transporta 2008-2010.

Oslobođeni su i njegov bivši telohranitelj, Špejtim Teljaku, bivši politički savetnik Endrit Šalja, kao i Nedžat Krasnići i Florim Zuka.

Kako je saopšteno iz Osnovnog suda, ovaj predmet se ticao navodnih postupaka Ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT) u vezi sa visoko profilom korupcijom u periodu od 2008 do 2010. Petoro optuženih se tereti za: organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, prihvatanje mita, davanje mita, zloupotrebu ekonomskih ovlašćenja i za druga krivična dela u vidu neprijavljivanja novca dobijenog za kampanju, u suprotnosti sa Uredbom UNMIK-a br. 2004/2 o sprečavanju pranja novca i srodnih krivičnih dela.

Sud je jednoglasno odbacio dve tačke optužnice STRK zbog zastarevanja. U odnosu na preostale optužbe, veće je zaključilo da ne može da se osloni na dva ključna dokaza jer bi to predstavljalo kršenje osnovnih prava optuženih. Odluka veća da oslobodi sve optužene od preostalih optužbi bila je jednoglasna i zasnovana na činjenici da preostali dokazi nisu bili dovoljni da bi krivična dela bila dokazana van razumne sumnje. Strane u postupku imaju pravo da ospore ovu presudu pred Apelacionim sudom u roku od 15 dana od dana uručenja presude.

XS
SM
MD
LG