Dostupni linkovi

Ivanić: 25. novembar ne može biti državni praznik u celoj BiH


Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da 25. novembar nije kao državni praznik usaglašen na nivou BiH, zbog čega se ne može tretirati kao praznik BiH.

"Šta ja intimno mislim o 25. novembra drugo je pitanje, ali ja ga neću obeležavati. To je još jedan od načina da se na silu, bez uvažavanja tuđeg mišljenja, pokušava ono što se misli u jednom delu BiH, nametnuti celoj BiH, što nije BiH. Ona je ono što se mi dogovorimo", kazao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

U Federaciji BiH sutra je državni praznik, jer se 25. novembar, dan ZAVNOBiH-a, obeležava kao Dan državnosti BiH.

U RS je sutra običan radni dan, jer nikada na nivou BiH nije usaglašen zakon o praznicima, već svaki od entiteta ima svoj zakon o praznicima.

Predstavnici RS su predlagali da se kao Dan državnosti BiH obeležava 21. novembra, dan kada je potpisan Dejtonski mitovni sporazum za BiH, ali Federacija BiH na to nije pristala.

"Uvek sam verovao da je moguće podstići dogovor da i 21. i 25. novembar budu praznici. Ljudi nemaju spremnosti da uopšte o tome racionalno razgovaraju", rekao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, BiH je u zastoju, a pesimističan je i u vezi s odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

"U februaru smo čuli da su odgovori pripremljeni, samo ih treba spojiti. Spajaju se devet meseci, ali nikako da se to završi. A tek treba da počnu da se bave s oko 220 'problematičnih' odgovora o kojima nema saglasnosti", rekao je Ivanić, dodavši da u BiH ne funkcioniše ni mehanizam koordonacije različitih nivoa vlasti u pregovorima s EU.

Govoreći o odnosima u Predsedništvu BiH, Ivanić je ocenio da su loši odnosi između bošnjačkog i hrvatskog člana, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, i da će u narednom periodu BiH biti vrlo ozbiljno opterećena tim sukobom.

"Ako se nešto ne dogodi, a pre svega veće razumevanje, promena Izbornog zakona, cela BiH može postati Mostar. Svaki dan odgađanja suštinskih stvari, samo nas više uvodi u tu situaciju", rekao je Ivanić.

Između bošnjačke i hrvatske strane postoji ozbiljan sukob u vezi s promenama izbornog zakona, jer Hrvati insistiraju da se tim zakonom onemogući da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran bošnjačkim glasovima.

XS
SM
MD
LG