Dostupni linkovi

AFP: Emerson Mnangagva stigao do cilja


Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva danas je položio zakletvu i konačno stigao do cilja - na mestu šefa države nasledio je neprikosnovenog lidera Zimbabvea Roberta Mugabea.

Mnangagva (75), koji zbog svog neumoljivog i strogog karaktera ima nadimak Krokodil, obećao je da će biti posvećen blagostanju naroda, uz ovacije desetina hiljada prisutnih gradjana.

Kako navodi Frans pres, samo pre dve nedelje je delovalo da je politička karijera Emersona Mnangagve, bivšeg potpredsednika i čoveka koji je bio Mugabeova desna ruka, gotova.

Svojevremeno i dugogodišnji ministar odbrane, Mnangagva je smenjen 6. novembra sa funkcije potpredsednika Zimbabvea na zahtev Grejs Mugabe, jer joj je bio na putu da nasledi supruga, koji je sa 93 godine bio najstariji aktivni šef države.

Posle njegove smene, u noći izmedju 15. i 16. novembra, vojska je izašla na ulice. Mnangagva se mudro držao dalje od krize, u egzilu u susednoj Južnoj Africi.

Trijumfalno se vratio u sredu, gde su ga pristalice vladajuće Zanu-PF dočekale kao heroja, izabravši ga za novog lidera stranke.

Mnangagva je rodjen 15. septembra 1942. godine u britanskoj koloniji Južna Rodezija, današnjem severozapadu Zimbabvea. Odrastao je u tadašnjoj Severnoj Rodeziji, danas Zambiji.

Pridružio se 1966. gerilcima koji su se borili za nezavinost. Zbog angažovanja je bio hapšen i u zatvoru je proveo 10 godina.

Mnangagva iz svog gerilskog perioda ima bliske odnose sa vojnim zvaničnicima u zemlji. Ta vremena su ga, kako je objasnio, naučila da "uništava i ubija".

Bivši sudija i ministar odbrane, decenijama je bio u vrhu Mugabeovih bezbednosnih službi. Kada je bio na čelu Džavne bezbednosti 1983. se obračunao sa neistomišljenicima u centralnim i zapadnim delovima zemlje. Prema nezvaničnim podacima, u tim akcijama je bilo 20.000 mrtvih.

Optužen je za nasilno uklanjanje protivnika za vreme predsedničkih izbora 2008. godine u Zimbabveu.

Mnagagva je na meti američkih sankcija zbog "podrivanja demokratskog procesa ili institucija" kao i zbog "nasilja i kršenja ljudskih prava političkih protivnika".

XS
SM
MD
LG