Dostupni linkovi

Mnangagva položio zakletvu i obećao demokratske izbore


Emerson Mnangagva

Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva položio je danas zakletvu na stadionu u Harareu i obećao da će biti posvećen blagostanju naroda, uz ovacije desetina hiljada prisutnih građana.

U govoru posle polaganja zakletve, Mnangagva je obećao da će "demokratski" izbori u Zimbabveu biti održani sledeće godine, kako je planirano, i izjavio da je počela obnova zemlje posle 37 godina vlasti dosadašnjeg lidera Roberta Mugabea, navodi Asošiejted pres.

On je odao počast Mugabeu, što su prisutni propratili mlakim aplauzom.

Mnangagva je rekao da Zimbabveanci "nikako ne treba da ostanu taoci svoje prošlosti" i pozvao građane da napuste zatrovanu politiku iz nedavne prošlosti.

"Ne smemo da proćerdamo ovaj trenutak", rekao je novi predsednik.

Obećao je i da će obeštetiti poljoprivrednike koji su ostali bez zemlje u vreme Mugabea, ali je naveo da im zemlja ne može biti vraćena.

Mnangagva će biti predsednik do isteka Mugabeovog mandata sledeće godine, a datum izbora još nije određen.

Mnangagva (75), jedan od najbližih Mugabeovih saradnika tokom više decenija, postao je predsednik posle niza neočekivanih događaja koji su započeli 6. novembra kada ga je Mugabe (93) smenio sa mesta potpredsednika zemlje.

To se pokazalo kao pogrešan Mugabeov potez koji je doveo do njegovog pada sa vlasti.

On je podneo ostavku u utorak, posle snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i građana, zbog strahovanja da njegova žena Grejs Mugabe pokušava da preuzme vlast.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optuživali su za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Zvaničnik vladajuće partije Zimbabvea rekao je da krivično gonjenje Roberta Mugabea nikada nije bilo u planu i da je on "bezbedan" u zemlji, kao i njegova porodica.

XS
SM
MD
LG