Dostupni linkovi

Ponovo odložen početak suđenja Miškovićima


Miroslav Mišković dolazi u Specijalni sud u Beogradu, 24. novembar 2017.
Miroslav Mišković dolazi u Specijalni sud u Beogradu, 24. novembar 2017.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu odložen je početak suđenja Miroslavu Miškoviću, vlasniku "Delta holdinga" njegovom sinu Marku Miškoviću i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju Fabrike maziva iz Kruševca, budući da Apelacioni sud još nije doneo odluku da li je kiparska kompanija “Hemslejd” jedna od strana u postupku.

Pravni zastupnik tog preduzeća nije bio pozvan na ročište, a sledeće je zakazano je za 11. i 12. decembar.

Nakon zaključenja sednice Sudskog veća sudiji Maji Ilić pokušao je da se obrati Marko Mišković – rekavši da je više od pet godina bez pasoša. Putna isprava mu je inače oduzeta da ne bi napuštao Srbiju s obzirom na to da je jedan od optuženih.

Dobio je odgovor da se obrati pisanim putem.

Zdenko Tomanović, advokat odbrane, rekao je novinarima ispred suda da glavni pretres ne može početi pre nego što se pozove zastupnik kiparske firme. Naročito, kaže Tomanović, pošto je sud toj kompaniji blokirao akcije koje ima u jednom preduzeću u Srbiji zbog sumnje da je počinjena protivpravna imovinska korist.

“Ako je sud već tako uradio, onda je morao da pozove to strano pravno lice koje ima pravo i na prevod kompeltnih spisa. Dok se to ne desi suđenje ne može da počne. Netipično dugo čekamo odluku apeklacije - od osmog novembra na žalbe “Hemslejda” i pravnog tima Miroslava Miškovića, ali Apelacioni sud o tome još nije odlučio”, rekao je Tomanović.

Suđenje protiv Miroslava Miškovića iz drugog pokušaja trebalo je da počne zbog optužbi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza u iznosu od oko 320,3 miliona dinara.

U procesu se ponovo sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševačku Fabriku automobilskih maziva.

Inače, suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Đurašković kao i još četiri okrivljena zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe u putarskim preduzećima, zbog čega su bili uhapšeni decembra 2012.

Takođe, Apelacioni sud naložio je da se ponovo odlučuje o zahtevu Miroslava Miškovića za vraćanje jemstva koje je položio. Naime, Specijalni sud je 30. oktobra ove godine odbio njegov zahtev da mu vrati 11 od 12 miliona evra, ali je Apelacioni sud utvrdio da za takvu odluku nisu dati argumentovani razlozi. Tako da će o vraćanju tog novca sud ponovo odlučivati.

Miroslav Mišković je jula 2013. (nakon hapšenja zbog sumnje na zloupotrebe u putarskim preduzećima za više miliona evra) pušten iz pritvora uz jemstvo od 12 miliona evra, što je u tom trenutku bila najveća novčana suma koju je jedan optuženi ikada položio.

Poslovnu imperiju je izgradio u 90-im godinama koje su obeležili ratovi i pojava tajkuna – instant biznismena.

XS
SM
MD
LG