Dostupni linkovi

Dio stranaka u CG pozdravio presudu Mladiću


Majke Srebrenice ispred suda u Hagu

U Crnoj Gori, na presudu bivšem vrhovni komadantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću koga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora, za sada su reagovale samo dvije manje stranke – članice vladajuće koalicije.

Bošnjačka stranka je pozdravila presudu Haškog tribunala, kojom je bivši vrhovni komadant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad muslimanima i za druge ratne zločine.

"Najteža kazna - doživotnog zatvora jedini je pravičan ishod sudskog postupka za izvodjača genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, najvećeg koji se desio u Evropi, poslije II svjetskog rata", kaže se u saopštenju BS-a.

"Ovakva presuda ne može ničim nadomjestiti ni ljudske živote, ni članove porodica, nedužnim žrtavama Srebrenice i drugih bosanskih stratista", kažu u Bošnjačkoj stranci u kojoj smatraju da je “poslata jasna poruka da ratni zločini ne zastarjevaju i da će ideolozi i izvođači genocida ipak biti adekvatno kažnjeni.

I Liberalna partija pozdravlja presudu Međunarodnog suda u Hagu.

Liberali smatraju da je ''hiljadama žrtava i njihovim majkama, konačno, dopušten makar trenutak mira i osjećaja da je pravda ipak dostižna i da će zlo uvijek odgovarati i biti poraženo.''

XS
SM
MD
LG