Dostupni linkovi

Kremlj brani milijardera uhapšenog u Francuskoj


Milijarder Sulejman Kerimov, uhapšen u Francuskoj
Milijarder Sulejman Kerimov, uhapšen u Francuskoj

Kremlj je saopštio da neće štedeti truda u odbrani prava Sulejmana Kerimova, ruskog biznismena i poslanika koji je uhapšen u Nici u Francuskoj po optužbi za izbegavanje poreza.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo njegove zakonite interese. Ministarstvo inostranih poslova intenzivno radi na tome”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Ruska državna televizija “Rosija 24” je objavila, pozivajući se na neimenovani izvor, da je 51-to godišnji milijarder odbacio bilo kakvu krivicu.

Poslanik Rizvan Kurbanov kazao je da ruske vlasti još nisu dobile bilo kakvo obrazloženje od zvaničnog Pariza za hapšenje “našeg kolege”.

“Sve ovo pokazuje nečuveno ponašanje francuskih vlasti”, dodao je Kurbanov.

Poreklom iz ruske republike Dagestan, pretežno nastanjene muslimanima, Kerimov je napravio svoju poslovnu imperiju od nekoliko milijardi dolara kombinacijom dugovanja, sklonosti ka riziku i političkim vezama, prenosi britanska agencija.

Njegovo bogatsvo je dostiglo 17,5 milijardi dolara 2008. da bi već sledeće palo na 3 milijardi zbog pada vrednosti akcija u njegovim firmama zbog globalne ekonomske krize, pre svega zahteva brokera da položi novac i druge garancije kao pokriće za slučaj gubitaka.

Na vesto o njegovom hapšenju pala je vrednost akcija u Poljusu, najvećem ruskom proizvođaču zlata koji kontroliše porodica Kerimov.

U martu ove godine ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se Kerimovu dodeli priznanje “za službu otadžbini drugog reda” zbog doprinosa parlamentarizmu.

Francuska policija je uhapsila Kerimova na aerodromu u Nici u ponedeljak veče.

Izvori u francuskom pravosuđu navode da se istraga fokusira na nabavku nekoliko luksuznih rezidencija na rivijeri preko nekoliko fiktivnih kompanija što je Kerimovu omogućilo da smanji poreze koje je dugovao francuskoj državi.

On je redovni posetioc Nice a 2006. se zabio sa svojim autom Ferari Enco u palmu. Tom prilikom je teško povređen pa prilikom retkog pojavljivanja u javnosti nosi rukavice da bi pokrio opekotine.

XS
SM
MD
LG