Dostupni linkovi

Kocijančič: EU poštuje odluku Haškog suda


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Portparolka Evropske unije nadležna za Zapadni Balkan Maja Kocijančič u pismenoj izjavi je rekla da se "današnja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ, Haški sud) u slučaju Ratka Mladića dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope, uključujući genocid počinjen u Srebrenici.

"Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina je osnovna ljudska obaveza. Saosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije", navela je Kocijančič.

"Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove", istakla je portparolka EU.

Evropska unija se nada, istakla je Kocijančič, da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

"Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja", zaključuje se u pismenoj izjavi portparolke EU.

XS
SM
MD
LG