Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amnesty: Doživotna kazna za Mladića važan trenutak za pravdu


Logo Amnesty Internationala

Današnja presuda za bivšeg ratnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića za zločine po međunarodnom pravu, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, konačno je – nakon više od 20 godina – donijela pravdu desetinama hiljada žrtava 1992-95. oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, navodi Amnesty International.

Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu potvrdila je individualnu krivičnu odgovornost kao komandant vojske bosanskih Srba i njegovo učešće u udruženim zločinačkim poduhvatima, uključujući terorizaciju stanovništva Sarajeva i eliminaciju bosanskih Muslimana u Srebrenici.

"Ovo predstavlja značajan trenutak za međunarodnu pravdu i šalje moćnu poruku širom svijeta da nekažnjavanje ne može i neće biti tolerisano", rekao je John Dalhuisen, direktor Europe Amnesty International.

Njegovo suđenje je jedno od najdužih u istoriji suda zbog obima optužbi, obima dokaza uključujući saslušanje 592 svjedoka i nekoliko pokušaja njegovog branioca da odugovlači ili okonča postupak.

Njegovi advokati rekli su da će se žaliti na presudu.

"Današnja presuda okončava pokušaje Ratka Mladića da izbjegne odgovornost za smrt, silovanje i deportaciju hiljada žrtava bosanskih Muslimana i Hrvata", rekao je John Dalhuisen.

"Takođe je važan podsjetnik, više od 20 godina nakon rata u BiH, da je nerješeno hiljade slučajeva prisilnih nestanaka, a žrtvama i njihovim porodicama nastavlja se uskraćivati pristup pravdi, istini i reparaciji", dodao je Dalhuisen.

XS
SM
MD
LG