Dostupni linkovi

Visoki komesar UN: Mladić je oličenje zla


Ratko Mladić u sudnici haškog tribunala, 22. novembar 2017.
Ratko Mladić u sudnici haškog tribunala, 22. novembar 2017.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein pozdravio je presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izrečenu bivšem komandantu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, nazvavši presudu "velikom pobedom pravde".

"Mladić je bio na čelu nekih od najmračnijih zločina koji su se dogodili u Evropi od Drugog svetskog rata, što je dovelo do terora, smrti i uništenja hiljada žrtava, kao i tuge, tragedije i trauma za nebrojeno ljudi. Presuda koja mu je izrečena je svedočanstvo hrabrosti i odlučnosti onih žrtava i svedoka koji nikada nisu odustali od nade da će videti da je izveden pred lice pravde ", rekao je Zeid, koji je služio u Zaštitnim snagama UN u bivšoj Jugoslaviji od 1994. do 1996. godine.

"Mladić je oličenje zla, a krivično gonjenje Mladića predstavlja ono što bi međunarodna pravda trebala biti”, saopštio je Zeid i dodao: "Ratko Mladić i Radovan Karadžić, dvojica od glavnih arhitekata nekih od najgorih zverstava u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid bosanskim Muslimanima u Srebrenici, sada su osuđeni i suočeni su sa dugim zatvorskim kaznama."

"Današnja presuda je upozorenje počiniocima takvih zločina da neće izbeći pravdu, bez obzira koliko su moćni i koliko dugo to može trajati "dodao je Zeid.

XS
SM
MD
LG