Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zimbabve: Mnangagva u petak polaže zakletvu


Transparent sa fotografijom Emersona Mnangagve, Harare

Doskorašnji potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva u petak će položiti zakletvu kao novi šef države, nakon što je Robert Mugabe podneo ostavku, javila je danas državna televizija ZBC.

Mnangagva se vraća u Harare u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu, nakon što ga je Mugabe smenio pre dve nedelje.

Parlament Zimbabvea počeo je juče razmatranje zahteva za smenjivanje Mugabea, ali je taj proces obustavljen pošto je predsednik Skupšine Džejkob Mudenda objavio da je stigla Mugabeova ostavka "koja odmah stupa na snagu".

Oduševljeni Zimbabveanci slavili su juče na ulicama odluku Mugabea da stavi tačku na vladavinu dugu 37 godina.

Kontroverznog Mugabea optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima. Sada je pažnja javnosti usmerena na Mnangagva, nekadašnjeg zamenika Roberta Mugabea.

Mugabe je početkom novembra iskoristio svoja ovlašćenja da smeni poptredsednika Mnangagva sa svih njegovih funkcija.

Mnangagva je pobegao iz Zimbabvea posle smenjivanja 6. novembra, ali je obećao da će se suprotstaviti Mugabeu i njegovoj spruzi Grejs, njegovoj suparnici za nasleđe Mugabea na najvišoj državnoj funkciji.

Smena Mnangagve podstakla je vojsku da preuzme kontrolu nad glavnim gradom i smesti predsednika Mugabea u kućni pritvor.

Predsednik Komisije Afričke unije, Musa Faki Mahamat iz Čada, pozdravio je odluku predsednika Zimbabvea Mugabea da podnese ostavku.

"Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat pozdravlja odluku predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da podnese ostavku na mesto šefa države pošto je posvetio život službi zimbabveanskom narodu", navodi se u saopštenju Afričke unije (AU).

XS
SM
MD
LG