Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zimbabve slavi kraj Mugabeove ere


Ilustracija

Na ulicama Zimabavea je opšte slavlje nakon što je Robert Mugabe, nakon 37 godina na čelu ove afričke zemlje, sinoć podnio ostavku predsjedniku parlamenta u momentu dok se raspravljalo o njegovom opozivu.

Bivši potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa položiće zakletvu kao novi predsjednik nakon što je Mugabe sinoć podnio ostavku, izjavio je pravni sekretar vladajuće Afričke nacionalne unije Zimbabvea-patriotski front (ZANU-PF), Patrick Chinamasa za Reuters.

Mnangagwa će položiti zakletvu u srijedu ili četvrtak.

Sa druge strane, lider vladajućih Lovemore Matuke je za Reuters rekao da će Mnangagwa položiti zakletvu u narednih 48 sati i da će odslužiti mandat Mugabea do sljedećih opštih izbora, koji se moraju održati do septembra 2018.

Vojska Zimbabvea prošle sedmice je privremeno preuzela vlast u zemlji, da bi kako se rekli, prekinuli kriminalni lanac oko Mugabea.

Mugabe je bio u kućnom pritvoru, a u subotu se obratio javnosti porukom da neće podnijeti ostavku, no u međuvremenu pitanje smjene pokrento i u parlamentu.

I vladajući ZANU-PF svrgnuo ga je sa mjesta lidera stranke.

Robert Mugabe i njegova supruga Grace nalaze se pod sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Države, koje uključuju i zabranu putovanja, nakon što je predsjednik konfiskovao zemlju bijelim stanovnicima Zimbabvea, manipulisao izborima i uveo političku represiju nad opozicijom.

XS
SM
MD
LG