Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Opredeljeni smo za saradnju sa Rusijom


Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko

Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom, na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo dalje unapredjenje u svim oblastima, izjavio je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić i Matvijenko su razgovarali o odnosima dveju zemalja, situaciji u regionu i predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi.

Vučić je zahvalio Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

"Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji. On je izrazio zahvalnost što je Rusija nebrojeno puta podržala interese Srbije u UNESKO, Ujedinjenim nacijama i drugim medjunarodnim organizacijama i forumima", dodaje se u saopštenju.

Valentina Matvijenko
Valentina Matvijenko

Vučić je naglasio da je Rusija, jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljno trgovinskih partnera Srbije i izrazio nadu da će biti osnažena postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima.

Tema razgovora bila je i saradnja u vojno-tehničkoj oblasti, a Vučić je zahvalio ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugo očekivanu modernizaciju.

Matvijenko je istakla da Rusija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Poverenje je uzajamno", rekla je Matvijenko.

Ona je prenela pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i njegova očekivanja da će Srbija i Rusija nastaviti izgradnju odnosa dveju zemalja tokom posete predsednika Vučića Moskvi.

XS
SM
MD
LG