Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlamentarne stranke Republike Srpske osnivaju etički komitet


Srpske parlamentarne stranke u Republici Srpskoj formirat će zajedničko tijelo koje će raditi na rješavanju aktuelnih problema i poboljšanju odnosa među političkim partijama u ovom bh entitetu, dogovoreno je na sastanku lidera vladajućih i opozicionih partija u Banjoj Luci.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, na čiju inicijativu je sastanak i održan, naveo je da je cilj ovog tijela traženje rješenja koja će biti prilagođena potrebama građana.

Naglasio je da je zajednički cilj svih političkih aktera, da institucije RS i BiH funkcionišu. Čubrilović je rekao da je bilo razgovora i o posljednjim dešavanjima na sjednicama entitskog parlamenta, te izrazio uvjerenje da se takve stvari ubuduće neće dešavati.

Lider NDP-a Dragan Čavić saopštio je da su predsjednici stranaka okupljenih u Savez za promjene na sastanku predložili sporazum o principima političkog djelovanja i koordinacije te očekuju da se i predložena rješenja razmatraju u narednom periodu.

Prema ovom dokumentu izabrani funkcioneri će kao i predstavnici stranaka „neopozivo prekinuti svu međusobnu neprimjerenu, uvredljivu i svađalačku komunikaciju na svakom mjestu i u institucijama i organima na svim nivoima vlasti“.

Kako bi osigurali međusobnu komunikaciju koja će biti primjerena institucionalnom dostojanstvu RS-a, stranke će osnovati etički komitet koji će sačinjavati devet članova od čega najmanje pet nezavisnih i politički neopredijeljenih autoriteta najvišeg javnog ranga iz reda dokazano stručnih i moralnih javnih radnika u novinarstvu, građanskim nepolitičkim udruženjima i akademskoj zajednici.

Stranke SNSD, DNS, SP kao i stranke SDS, PDP, NDP imenovat će po dva zajednička člana etičkog komiteta.

Posredstvom svojih izabranih narodnih poslanika stranke će osigurati da red u Narodnoj skupštini RS-a održavaju zaposleni u službi osiguranja, kao i minimalan broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u civilnim odjelima u skladu sa višegodišnjom praksom i bez ličnog naoružanja, dok će vanjsko osiguranje objekta vršiti uniformisana policija – stoji u predloženom opozicionom sporazumu.

Traže i potpuno poštivanje Poslovnika Narodne skupštine, Ustava i zakona bez izuzetaka te da se zakoni i odluke donose u redovnoj proceduri, te, između ostalog, nepristrasno i objektivno informisanje građana primjenom najviših profesionalnih standarda u javnim emiterima.

Iako stranke u vlasti i opozicija nemaju iste poglede po svim pitanjima, pokušaćemo do zajedničkih stavova o određenim temama, kazao je Čavić.

XS
SM
MD
LG