Dostupni linkovi

Tužilac Katnić: Srbija i Rusija nijesu umiješane u postupak


Specijalni tužilac Saša Čađenović (L)i državni tužilac Milivoje Katnić
Specijalni tužilac Saša Čađenović (L)i državni tužilac Milivoje Katnić

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je u petak u nastavku suđenja optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine, da nikada nije rekao da su Srbija i Rusija umiješane u ovaj postupak, već "nacionalistički komandosi".

Advokat odbrane Miroje Jovanović je, tokom ispitivanja svjedoka saradnika u ovom slučaju Aleksandra Sinđelića, rekao da su u ovaj postupak uključene dvije sile - Srbija i Rusija.

Sudija Suzana Mugoša oduzela je riječ Jovanoviću, jer je citirao saopštenja iz medija koja se odnose na stav Rusije o ovom postupku.

Katnić je rekao da nikada nije izjavio, niti naveo u optužnici da je Srbija "kao bratska država u ovo uključena".

"Naprotiv, govorio sam da je bila saradnja na najvećem nivou, čak sam koristio izraz `najbolja otkad Srbija i Crna Gora postoje`", naveo je Katnić.

On kaže da nikada nije saopštio ni da je Rusija, kao regionalna sila i prijatelj Crne Gore, u ovo uključena.

"Nismo govorili ruski specijalci, ruske specijalne jedinice, nego da su počinioci nacionalistički komandosi. Ovdje se pokušava dovesti u vezu nešto što ja nisam pominjao. Ovo je krivični postupak, a ne teatar", rekao je Katnić.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Suđenje će biti nastavljeno 22. novembra.

XS
SM
MD
LG