Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija, RS i Hag platili Ratku Mladiću četiri miliona maraka


Ratko Mladic Awaits UN War Crimes Verdict video grab 2

Odbrana optužnog za genocid i najteže ratane zločine Ratka Mladića, posjete članova njegove porodice pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, kao i sredstva za njega lično, do sada su Haški tribunal, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju koštali oko četiri miliona konvertibilnih maraka (oko dva miliona eura).

Stručnjaci predmet Mladića pred Haškim tribunalom nazivaju “najtežim”, ali ujedno i najskupljim u historiji rada ovog suda, piše BIRN BiH.

Mladićevi advokati – Branko Lukić, Miodrag Stojanović i Dragan Ivetić – kao i osam pomoćnih osoba su do završetka dokaznog postupka koštali Tribunal oko 1.945.500 eura (3,8 miliona maraka).

Tri advokata su od Tribunala dobila po deset avionskih karata godišnje, što iznosi oko 37.500 (oko 72.000 maraka), kako bi došli u Haag i prisustvovali suđenju.

Republika Srbija također je pomagala Ratku Mladiću, tako što je njemu lično u proteklih više od četiri godine isplatila 11.400 eura (22.300 maraka), dok su posjete njegove porodice, što uključuje avionski prijevoz i putne troškove, koštale 41.800 eura (odnosno 81.500 maraka).

Kada je Republika Srpska u pitanju, pomoć Odbrani Mladića je svedena na pomoć njemu lično. Vlada RS-a je Mladiću 2013. i 2016. godine dala jednokratnu pomoć od po 5.128 eura (10.000 maraka).

Nakon višegodišnjeg bjekstva Ratko Mladić je uhapšen u Beogradu 2011. godine. Izručen je Haškom tribunalu zbog optužbe da je, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), počinio genocid u šest bh. općina, genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, uzimanje međunarodnog osoblja za taoce, kao i progon Bošnjaka i Hrvata s cijelog područja Bosne i Hercegovine.

Prvi put u sudnici Haškog tribunala Mladić se pojavio u julu 2011. godine. Stojanović, jedan od njegovih advokata, kazao je da se plaćanje Odbrane generala Mladića sastoji od tri faze – pretpretresne, sudeće i žalbene.

Presuda Mladiću biće izrečena 22. novembra

XS
SM
MD
LG