Dostupni linkovi

Brnabić novinarima: Slažemo se da se ne slažemo


Ana Brnabić, premijerka Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u razgovoru sa Grupom za slobodu medija saglasila da se ne slažu o tome kakva je medijska scena u Srbiji, ali je istakla da to ne znači da su neprijatelji.

Dogovorili smo se da razgovaramo o tome zašto se ne slažemo i da stavove makar malo približimo, rekla je Brnabić na konferenciji "Dobro upravljanje i efikasnost građanskog učešća".

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su ranije Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.

Brnabić je posle sastanka s predstavnicima Grupe za novinare izjavila je da će u narednih 10 do 15 dana Vlada odgovoriti na zahteve Grupe za slobodu medija koju čine novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva i da će nakon toga biti nastavljen dijalog.

"Nisam garantovala da će ti odgovori biti pozitivni, ali mi je važno u ovom trenutku da dijalog postoji", rekla je tada Ana Brnabić novinarima.

Premijerka smatra i da je u Srbiji prisutna "eho atmosfera" u kojoj je sve manje dijaloga, ali da je vlada otvorena za razgovor i inicijative koje dolaze iz civilnog društva, privatnog sektora, institucija.

"Nijedna vlada ne zna šta je najbolje za svaki segment društva i ako želi da bude uspešna, ona mora da sluša i vodi dijalog sa civilnim društvom. Ova vlada želi da sluša i čuje i želi da ima input kako bi menjala društvo na bolje", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, glavni neprijatelj demokratije jeste ogromna polarizacija društva, zbog koje se ono deli na grupe "za i protiv", a koje otvoreno i agresivno postupaju.

XS
SM
MD
LG