Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smederevska Palanka: Radnici 'Goše' obustavili proizvodnju


Sa jednog od nedavnih protesta radnika Goše

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske palanke, obustavili su jutros proizvodnju, nakon što je juče Privredni sud u Požarevcu pokrenuo stečaj te fabrike na zahtev zemunske firme “Kapital konsalting”, zbog potraživanja od 400.000 evra.

“Goša” je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava, koja je svoja potraživanja prodala firmi iz Zemuna, osnovanoj pre nešto više od dva meseca.

Milan Vujičić, predsednik fabričkog sindkata ASNS, kaže za Radio Slobodna Evropa, da je odluka suda šokirala 350 zaposlenih, koji strahuju da će većina njih ostati bez posla.

“Radnici su ogorčeni jer nismo verovali da će doći do toga. Ipak, sticajem raznih okolnosti i nečinjenem određenih državnih organa je došlo do toga,” kaže Vujičić.

Prema njegovim rečima, radnici “Goše” pisali su svim državnim organima i funkcionerima upozoravajući na katastrofalno stanje u toj fabrici, ali je reakcija izostala.

“Niko nam nije odgovorio, a kamo li da je nešto uradio. Niko nije odgovorio na naše apele i na našu muku i ja mislim da će od danas Smederevska palanka biti mrtav grad. Garantujem da će 70 odsto, možda i više, radnika biti otpušteno što je za naš mali grad premnogo. Čekaćemo da nas neko zaposli, ali sa slabim izgledima jer u gradu u kome nema posla za mlade ljude, šta da očekujemo mi koji imamo 50 i više godina”, kaže naš sagovornik.

XS
SM
MD
LG