Dostupni linkovi

Rojters: Mugabe odbija da preda vlast


Robert Mugabe, predsednik Zimbabvea

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i opire se posredovanju katoličkog sveštenika kojim bi se omogućilo časno povlačenje sa vlasti 93-godišnjeg bivšeg lidera gerile i potom lidera ove zemlje, saznaje Rojters.

Taj izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji su zatočeni sa Mugabeom i njegovom ženom Grejs u njihovom raskošnom sedištu “Plava kuća”, kazao je da dugogodišnji lider Zimbabvea ne planira da se dobrovoljno povuče pre izbora predviđenih za sledeću godinu.

“To je neka vrsta ćorsokaka. Oni insistiraju da predsednik mora da okonča svoj mandat”.

Privremeno preuzimanje vlasti od strane armije ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema bezbednosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao “Veliki stari čovek” afričke politike, podseća Rojters.

Sveštenik Fidelis Mukonori, koji posreduje između Mugabea i generala koji su preuzeli vlast u sredu u ciljanoj operaciji protiv “kriminalaca” u okruženju predsednika Zimbabvea, nije uspeo da ostvari veliki pomak.

Armija očito želi da Mugabe, koji je na čelu Zimbabvea od 1980. kada je ova zemlja stekla nezavisnost od Britanije, da se mirno povuče i tako omogući prenos vlasti bez sukoba na bivšeg potpredsednika države Emersona Mnangagvu.

Dok ga mnogi u Africi i dalje doživljavaju kao heroja pokreta za oslobođenje, Mugabea na Zapadu tretiraju kao despota čije je katastrofalno vođenje ekonomije i spremnost na upotrebu sile zarad očuvanja vlasti osiromašio ovu jednu od najperspektivnijih afričkih zemalja.

Nekadašnja regionalna žitnica, ekonomija Zimbabvea je doživela slom nakon oduzimanja farmi od belaca početkom 2000-ih, nakon čega je usledilo štampanje novca što je izazvalo inflaciju od 500 milijardi procenata 2008. godine.

Milioni ljudi su emigrirali, od obrazovanih bankara do polupismenih poljoprivrednika – najviše u susednu Južnu Afriku, u kojoj se nalazi tri miliona građana Zimbabvea, uprkos kratkom ekonomskom oporavku u vreme podele vlasti od 2009. do 2013.

Bračni par Mugabe je uspeo da pobegne iz kuće isto veče kada je vojska Zimbabvea krenula u akciju i da ode u njegovo sedište, gde se nalaze u kućnom pritvoru, kaže drugi izvor na koga se poziva britanska agencija.

Prema izveštajima obaveštajnih službi Zimbabvea, u koje je Rojters imao uvid, pokazuju da se odlazak Mugabea planira duže od godinu dana.

Mnangagva, bivši šef bezbednosti i dugogodišnja osoba od velikog poverenja poznat po nadimku “krokodil” ali je smenjen prošlog meseca sa pozicije potpredsednika – ključna je figura.

Lider opozicije Morgan Tsvangirai (65), koji se leči od kancera u Britaniji, vratio se u sredu u zemlju.

Predsednik Južnoafričke Republike Džekob Zuma razgovarao je telefonom u sredu sa Mugabeom koji mu je kazao da se nalazi u kućnom pritvoru ali da su on i njegova supruga Grejs dobro.

Iako mnogi afrički lideri i dalje respektuju Mugabea, malo ko simpatiše njegovu suprugu Grejs (52), bivše daktilografkinje, koja je počela intimnu vezu sa njim 1990-ih u vreme kada je njegova prva žena Sali umirala zbog otkazivanja funkcije bubrega.

Nazivana i “Sramota” (DisGrace) i “Gucci Grace” zbog sklonosti ka kupovini skupocene garderobe, ona se uspinjala meteorskom brzinom u hijerarhiji vladajuće ZANU-PF u poslednje dve godine što je kulminiralo uklanjanjem Mnangagve prošlog meseca, što su mnogi protumačili kao pripremu terena da ona nasledi Mugabea.

XS
SM
MD
LG