Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko: Postići kompromis oko reformi


Valentin Incko, visoki međunarodni predstavnik u BiH

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko poručio je u Vašingtonu da izabrani lideri koji su opredeljeni za pristupanje BiH u EU treba da se udalje od polarizovanh pozicija i ubrzano traže kompromise koji su neophodni za reforme.

"Napredak na putu ka EU i dalje je cilj lidera u BiH iz svih etničkih grupa. U poslednje vreme bili smo svedoci značajnih početnih koraka u tom pravcu, ali ostaje mnogo toga što treba uraditi", rekao je Incko na okruglom stolu "BiH - na putu ka evropskoj budućnosti" u organizaciji Fakulteta za međunarodne studije Univerziteta Džon Hopkins i Centra za transatlantske odnose.

On je u obraćanju ukazao na pitanja koja treba rešiti, uključujući i poštovanje Dajtonskog mirovnog sporazuma, posebno njegovog Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"BiH je decentralizovana zemlja i to će i ostati, osim ako ne dođe do ustavnih promjena sa kojima su saglasni svi narodi. Ali, reći da nema države BiH ili osporavati njene nadležnosti u oblastima kao što je spoljna politika ili međuentitetsko sprovođenje zakona, pogrešno je i štetno za pomirenje i buduće reforme", rekao je Incko.

On je kao jedan od problema naveo i pogoršanja u vladavini prava, napominjući da Dejtonski mirovni sporazum definiše BiH kao zemlju koja se rukovodi vladavinom prava i da se međunarodna zajednica treba angažovati i ojačati napore na jačanju vladavine prava, između ostalog i jačanjem borbe protiv korupcije.

Visoki predstavnik smatra da bi to pomoglo da se ojačaju evroatlantske integracije i da se, sa stanovišta međunarodne zajednice, moraju podržati svi koji su za BiH kao stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu zemlju integrisanu u evropske strukture.

XS
SM
MD
LG