Dostupni linkovi

Mogerini uverena u uspeh nove faze dijaloga Beograda i Prištine


Ana Brnabić i Federica Mogerini, Brisel
Ana Brnabić i Federica Mogerini, Brisel

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da je uverena uspeh "nove faze dijaloga Beograd – Priština", ali je podvukla da "politički mora ostati zaštićen tok" te nove faze da bi se "zajamčio prostor za dogovore".

Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom Johanesom Hanom, posle zasedanja Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU – Srbija.

Ona je podvukla da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd – Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Visoka predstavnica EU i premijerka Brnabić su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka Uniji važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Ana Brnabić je rekla da je "Vučić hrabro pokrenuo" unutrašnji dijalog o Kosovu, dodavši da to nije političko pitanje oko kojeg bi se sporile političke stranke u Srbiji, već pitanje od nacionalnog političkog značaja.

XS
SM
MD
LG