Dostupni linkovi

Svetska banka: Ekonomski rast na Zapadnom Balkanu 2,6 odsto


U izveštaju se upozorava da su ekonomski izgledi za Zapadni Balkan osetljivi na rizike od nesigurnosti i preokretanja politika
U izveštaju se upozorava da su ekonomski izgledi za Zapadni Balkan osetljivi na rizike od nesigurnosti i preokretanja politika

Ekonomski rast Zapadnog Balkana u 2017. godini biće 2,6 odsto, naredne godine 3,3 odsto, a u 2019. iznosiće 3,6 odsto, navodi se u ekonomskom izveštaju Svetske banke. Rast je bio jači i vođen investicijama u Albaniji, Crnoj Gori i na Kosovu, a u Bosni i Hercegovini stabilan, podstaknut potrošnjom.

Ranija politička kriza umanjila je rast u Makedoniji, kao i u Srbiji gde će, prema prognozi, zbog oštre zime koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva, ove godine rast biti usporen na dva procenta.

„Uprkos ogromnoj nezaposlenosti, oko 230 hiljada radnih mesta je otvoreno u regionu u prvoj polovini ove godine što je porast od 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Više od polovine radnih mesta je u privatnom sektoru. Uprkos ovim rezultatima, učešće radne snage ostaje izuzetno nisko. Osam i po procenata ljudi u regionu je nezaposleno. Dvoje od troje je nezaposleno duže od godinu dana“, rekla je na predstavljanju izveštaja regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Lindi Van Gelder.

Obezbeđivanje fiskalne održivosti i dalje predstavlja prioritet za Zapadni Balkan, s obzirom na visok nivo javnog duga. U svim zemljama, osim u Srbiji, projektovan je veći fiskalni deficit u 2017, u odnosu na 2016. godinu. Iako su prihodi povećani, budžeti su i dalje preopterećeni neproduktivnom tekućom potrošnjom, navodi se u izveštaju.

Vremenski uslovi i niže investicije usporile su rast Srbije, pa je projekcija sa početnih tri smanjena na dva procenta.

„Uprkos usporenom rastu, otvaranje radnih mesta je nastavljeno. Možda sporije nego prošle godine, ali ipak do juna 2017. stopa zapsolenosti je porasla za 4,3 procenta“, navodi autorka izveštaja Ekaterina Vostroknutova.

Rezultati Izveštaja prezentovani su u Beogradu
Rezultati Izveštaja prezentovani su u Beogradu

Ekonomski rast BiH u ovoj godini će, prema procenama Svetske banke, iznositi tri odsto. Nezaposlenost je pala za pet procentnih poena, ali je takođe zabeležen pad aktivnosti na tržištu. Stopa nezaposlenosti od 20,5 procenata je, kako se navodi u izveštaju, još visoka, a kod mladih dostiže čak 45,8 procenata.

Na Kosovu se očekuje da će rast u 2017. godini porasti za 4,4 procenta. Izgledi su pozitivni, sa rastom koji će, prema projekcijama, dostići 4,8 procenata u 2018. i 2019., ali je ovaj trend podložan nepovoljnim rizicima, uključujući percepciju o političkoj stabilnosti, kaže se u izveštaju.

Očekuje se da će ekonomija u Crnoj Gori zabeležiti rast od 4,2 pocenta u ovoj godini, uz podršku robusne potrošnje domaćinstava, rasta ulaganja koje predvodi izgradnja autoputa Bar-Boljare i povoljne turističke sezone. Rast je stvorio radna mesta, ali su poboljšanja na tržištu rada delimično pokrenuta povlačenjem žena iz radne snage, navodi se u izveštaju.

Nakon duže političke krize, Svetska banka projektuje da će se ekonomski rast u Makedoniji spustiti na 1,5 procenata u 2017. godini. Programi zapošljavanja pomogli su smanjenje stope nezaposlenosti na 22,8 procenata.

U izveštaju se upozorava da su ekonomski izgledi za Zapadni Balkan osetljivi na rizike od nesigurnosti i preokretanja politika. Iako če snažan rast u Evropi dati vetar u leđa regionu, stručnjaci Svetske banke upozoravaju da će se, sa normalizacijom globalne kamatne stope, zemlje Zapadnog Balkana suočiti sa povećanjem troškova zaduživanja. Da bi se rast održao, dodaje se, potrebno je smanjiti fiskalne neravnoteže i sprovesti strukturne reforme kako bi se postigao napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG