Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin razgovarao sa ukrajinskim pobunjenicima


Proruski separatisti, Donjeck

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je, po prvi put od početka sukoba u Ukrajini pre tri godine, s liderima proruskih pobunjenika u Ukrajini, o mogućoj razmeni zarobljenika sa Kijevom, prenosi AFP.

Prema saopštenjima Kremlja i pobunjenika, Putin je sinoć telefonom razgovarao s liderima samoproglašenih "republika" u Donjecku i Lugansku, Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickim.

Oni su razgovarali posle zahteva ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, jednog od predstavnika Kijeva u pregovorima s pobunjenicima, ali i bliskog ruskom predsedniku.

Medvedčuk je od Putina tražio da pobunjeničkim vođama izloži ideju razmene zarobljenika u formatu "svi za sve".

Prema saopštenju Kremlja, ruski predsednik i pobunjenički lideri su diskutovali o "inicijativi (...) Viktora Medvedčuka o razmeni zarobljenika između Ukrajine i narodnih republika Donjeck i Lugansk" kao i da su Zaharčenko i Plotnicki "podržali inicijativu i da su na tom pitanju spremni da rade sa predstavnicima Kijeva".

Putin do sada nije direktno razgovarao sa dvojicom "predsednika" samoproglašenih republika.

Medvedčuk je naveo da je Kijev spreman da razmeni 306 pobunjenika za 74 ukrajinska vojnika i pripadnika paravojnih formacija.

Prethodna razmena se odigrala u septembru 2016, kada su četiri pobunjenika razmenjena za dvojicu pripadnika snaga lojalnih Kijevu.

Ukrajina se od aprila 2014. nalazi u sukobu sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje. Kijev i Zapad tvrde da pobunjenike podržava Rusija, što Moskva demantuje. U sukobu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Prema mirovnim sporazumima iz Minska iz februara 2015. uspostavljeno je više primirja i u najvećem delu obustavljeno nasilje. Međutim, politički deo sporazuma nikada nije primenjen, a sukobljene strane za to optužuju jedna drugu.

XS
SM
MD
LG