Dostupni linkovi

Sobranje u prvom čitanju podržalo zakon o upotrebi albanskog jezika


Zgrada Sobranja u Skoplju
Zgrada Sobranja u Skoplju

Makedonski parlament odobrio je prvom čitanju zakon koji će proširiti upotrebu albanskog jezika na teritoriji cijele zemlje.

Glasovima 66-41 legislativa je odobrena u prvom čitanju, što će značiti da će predstavnicima albanske etničke manjine u Makedoniji biti omogućena lakša komunikacija sa lokalnim vlastima, bolnicama i sudovima.

Uoči glasanja poslanik Ilija Dimovski iz opozicionog VMRO-DPMNE-a rekao je da je tekst zakona neustavn i diskriminatorski prema Makedoncima i građanima koji govore druge jezike.

Predložena legislativa treba da prođe još dva glasanja prije nego što ode na potpisivanje predsjedniku Makedonije Gjorgeu Iavanovom.

Premijer Makedonije Zoran Zaev ranije je ove godine tokom sklapanja koalicionog dogovora sa albanskim strankama obećao donošenje zakona.

To je uzrokovalo kritiku od strane VMRO-DPMNE-a i drugih, uz optužbe da je Zaev izdao nacionalne interese Makedonije.

Aktuleni zakon o jezicima definiše albanski jezik kao zvanični, ali taj status ima samo u sredima u kojima Albanci čine najmanje 20 posto populacije.

Etnički Albanci čine jednu četvrtinu od 2.1 miliona stanovnika Makedonije i žive uglavnom na sjeverozapdu zemlje u blizini granice sa Kosovom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG