Dostupni linkovi

Ivanić: Priznanja Kosova neće niti može biti


Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH

Nakon konsultacija sa poslanicima Parlamenta BiH i ministrima Vijeća ministara iz Saveza za promjene, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić se obratio medijima, objašnjavajući svoj poziv na sastanak u Banjaluku.

"Zbog novonastale situacije odlučio sam pozvati na konsultacije predstavnike u Predstavničkom domu i ministre iz reda Saveza za promjene da se konsultujemo o aktuelnim prilikama u kojima se našla BiH. Mi smo saglasni oko nekoliko stvari", rekao je Ivanić i naveo dva ključna zaključka sastanka.

Prvi: Dok je Savez za promjene u institucijama BiH, priznanja Kosova neće niti može biti biti i imamo sve instrumente da to zaustavimo. Neki ljudi mogu imati svoje želje, ali mi garantujemo da se to neće desiti, i za nas je ta tema završena. Htio bih građanima Republike Srpske i Srbije da kažem BiH neće priznati Kosovo, niti ima minimalne šanse"

Drugi: Retorika u kojoj se prijeti ratom je stvar koja nas vraća na '90. godine i mi to osuđujemo, mi insistiramo na tome da je interes u BiH mir i stabilnost, prošlo je vrijeme ratnih sukoba. BiH tone u jednu krizu i ona je uslovljena lošim odnosima unutar FBiH i bilo kakvo ulaženje u te sukobe bi samo značilo preuzimanje odgovornosti bez ikakvog razloga", istakao je Ivanić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH (SDS) Mirko Šarović je izjavio da današnji sastanak ne znači da će srpski predstavnici napustiti institucije BiH i da se o tome nije razgovaralo.

Zbog nedolaska parlamentaraca i ministara iz Saveza za promjena danas su otkazane sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Koalicija političkih partija pod nazivom Savez za promjene u Predstavničkomdomu Parlamentarne skupštine BiH ima šest poslanika : o Aleksandru Pandurević, Borislava Bojića, Mladena Bosića, Nenada Lalića, Momčila Novakovića i Jovana Vukovljaka.

U Vijeću ministara to suminisatr vanjskih poslova Igor Crnadak, ministar sigurnosti Dragan Mektić i minisatr vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

XS
SM
MD
LG