Dostupni linkovi

Bivši pripadnici Vojske RS uhapšeni zbog ratnog zločina


SIPA provodi hapšenje, arhiv
SIPA provodi hapšenje, arhiv

Četiti osobe osumnjičene za ratni zločin uhapšene su danas u Oborcima kod Donjeg Vakufa po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se kao pripadnici Izviđačkog voda Vojske Republike Srpske (VRS), terete za ubistvo 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, u Oborcima, 1995. godine.

Prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, rano jutros su na području Mrkonjić Grada, izvršili lociranje i hapšenje četiri osumnjičene osobe, kao i pretrese objekata na pet lokacija.

Uhapšeni su: Branko Čigoja, rođen 07.05.1973. godine u Mrkonjić Gradu, Željko Todić, rođen 28.05.1963. godine u Mrkonjić Gradu, Saša Boškić, rođen 06.04.1972. godine u Mrkonjić Gradu i Milorad Glamočak, rođen 12.04.1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Osumnjičeni su pod istragom tužiteljstva i osumnjičeni su da su kao nekadašnji pripadnici Izviđačkog voda VRS-a iz Mrkonjić Grada, a osumnjičeni Glamočak kao zapovjednik Izviđačkog voda pri 11 lpbr-Mrkonjičkoj brigadi, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni da su 15. septembra 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Izviđačkog voda, došli do objekta u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić Grada, koji su odvođeni na prinudne radove na prve crte bojišnice, te u grupama izvodili zatočenike iz zgrade, nakon čega su lično i direktno, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni Milorad Glamočak pod istragom je po zapovjednoj odgovornosti, kao zapovjednik voda, jer nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi izvršenje zapovjedi za likvidaciju zatočenika iz radnog voda, već se suglasio, a nakon izvršene egzekucije nije kaznio počinitelje.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG