Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rumunija proterala Bratislava Živkovića, fotografisao vojne radare


Bratislav Živković

Rumunija je proterala proruskog srpskog nacionalistu i zabranila mu ulazak u zemlju nakon što je pokazao interes za dobijanje tajnih podataka o vojnim instalacijama, saopštila je služba državne bezbednosti te zemlje, prenosi Rojters.

Bratislav Živković, 42, je komandant paravojne četničke formacije u Srbiji i otišao je na Krim u periodu 2014-15. da podrži rusku intervenciju. On je tom prilikom rekao novinarima u to vreme da je prirodno želeti da pomogne Rusima da se bore protiv Ukrajinaca.

Portparol rumunske tajne službe SRI izjavio je da je Živković identifikaovan "kako pokazuje interesovanje za dobijanje poverljivih dokumenata o kritičnoj infrastrukturi i nacionalnim i savezničkim vojnim ciljevima lociranim u jugoistočnoj Rumuniji s namerom da utiče na naša strateška partnerstva".

Ovidiu Marincea iz SRI rekao je da je Živković uhvaćen dok je fotografisao vojne radare na obali Crnog mora, pokušavajući da prenese svoje GPS koordinate.

"Želim da naglasim da ovaj građanin Srbije nije uspeo da prikupi bilo kakve dokumente ili tajne podatke", rekao je Marincea. On predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost Rumunije, dodao je on.

XS
SM
MD
LG