Dostupni linkovi

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu


Savet bezbednosti UN

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska još jednom su, pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, zatražile promenu mandata i smanjenje budžeta za misiju svetske organizacije na Kosovu, uz obrazloženje da je ta misija ispunila zadatak. Takvoj inicijativi žestoko su se suprotstavili Rusija i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tu inicijativu podržali su i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku i predstavnik Ukrajine, ali se promeni mandata Unmika žestoko usprotivila Rusija.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) počela je danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Zvanični Beograd predstavlja ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a Prištinu kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku. Sednici prisustvuje i šef Unmika Zahir Tanin.

Tanin je upozorio da se sporazumi postignuti u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu ne primenjuju potrebnom brzinom, posebno dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tanin je ocenio da je dijalog ključan za dalji proces normalizacije, ali da je za taj proces važan i proces daljeg proširenja EU, prenosi Beta.

Šef Unmika je rekao da ekonomski rast, mir i stabilnost zavisi od odnosa među susedima, dodajući da su toga svesni i u Beogradu i u Prištini.

On je naveo da je, pored dijaloga i drugih diplomatskih inicijativa, potrebno uraditi više na rasvetaljavanju sudbine nestalih u ratovima na Kosovu i drugih važnih tema za pomirenje, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali da Priština ne sprovodi dogovore postignute u Briselu i pozvao da se bez odlaganja uspostavi Zajednica srpskih opština (ZSO).

Dačić je u obraćanju ambasadorima članica Saveta bezbednosti pozvao da se ne menja mandat Unmika, uz ocenu da je prisustvo Misije UN od vitalnog značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja između zajednica na Kosovu.

Ambasadorica Kosova u UN Vlora Čitaku je oštro kritizirala protivljenje Srbije članstvu Kosova u Interpolu i UNESCO-u.

“Kosovo ostaje privrženo dijalogu sa Srbijom, a nezavisnost Kosova je nepovratna i da treba menjati misiju Unimka.” rekla je Čitaku.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da dijalog Beograda i Prištine zahteva čvrstu posvećenost i dodao da je dugotrajan mir moguće moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.

Gutereš je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu.

XS
SM
MD
LG