Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Pokrenuta peticija protiv zakona o obrazovanju


Protest studenata

Peticija protiv zakona o obrazovanju Srbije Inicijativni odbor za osnivanje Udruženja profesora i istraživača Srbije pokrenuli su peticiju (dostupnu na www.upi.rs) sa zahtevom za obustavu primene navih obrazovnih zakona usvojenih u srpskom parlamentu.

“Paketom novih zakona o obrazovanju, koji su po hitnoj proceduri usvojeni u Skupštini Republike Srbije, suštinski zadaci akademske zajednice i celokupne obrazovne struke predati su u ruke političkih struktura”, navodi se u saopštenju Incijative.

“Ovim zakonima zadat je veliki udarac autonomiji univerziteta, smanjen je uticaj nezavisnih tela na kreiranje obrazovnih politika i praćenje njihove realizacije, ugrožena su prava učenika na kvalitetno obrazovanje i uveden je niz mera koje se mogu politički zloupotrebiti na štetu samog obrazovnog sistema i društva uopšte”, precizira se.

Takođe, podseća se da su najviše akademske institucije u Srbiji, uključujući i Srpsku akademiju nauka i umetnosti u pismu upućenom Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, upozorile na drastično kršenje autonomije univerziteta.

Podsetimo, nedavnim izmenama obrazovnih zakona u Srbiji, između ostalog, smanjeno učešće predstavnika Univerziteta u Nacionalnom savetu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje sa 57 na 35 odsto, dok je u Upravnom odboru Nacionalnog akreditacionog tela od sedmoro članova, samo je jedan koga predlažu univerziteti.

XS
SM
MD
LG